Irobot Roomba i7 Plus Recension


Irobot Roomba i7 Plus Recension

Irobot var en av de tidiga pionjärerna när det gäller robotdammsugare och vi har tidigare testat flera av tillverkarens modeller. Senast det begav sig var Roomba 980 toppmodellen i produktportföljen, med bland annat kamerabaserad lokalisering och kommunikation med appen i din smartphone över wifi-nätverket. Nu har dock en helt ny toppmodell sett dagens ljus, nya Roomba i7 Plus som bjuder på spännande nyheter. Den säljs nämligen med ett nytt tillval i form av en unik basstation om du väljer att lägga till en slant.

Installation av Irobot Roomba i7 Plus

Installationen av Irobot dammsugare är enkel. Efter att du har installerat appen är det bara att följa de enkla instruktionerna där, registrera enheten på ditt hemmanätverk och sedan är allt klart. Redan här blir det tydligt för oss att det här är en kvalitetsmaskin där tillverkaren tänkt till lite extra för att underlätta handhavandet. Den nya modellen från Irobot finns antingen i standardutförande med en vanlig basstation, eller som i det här fallet där dammsugaren levereras tillsammans med dammbehållaren Clean Base. Det är en kombination av en ladd och tömningsstation, något som vi inte har sett i någon annan robotdammsugare tidigare.

En robotdammsugare som tömmer sig själv

De annars relativt ”dammiga” manuella tömningarna samtidigt som påsen i basstationen rymmer en hel del innan du behöver byta ut den. Många dammsugare, som exempelvis Neatos kompetenta utmanare, rymmer väldigt lite i sina behållare och det blir ett ständigt tömmande av damm, något som förtar lite av konceptet med en automatiserad lösning som du inte vill tänka på. Maskinen ska ju bara hålla rent hemma, helst när du befinner dig någon annanstans.

En robotdammsugare med avancerad navigering

Dammsugarens app är riktigt användarvänlig och den innehåller en hel del smarta funktioner. Med det senaste navigationssystemet, ladapt 3.0, ritas hemmet upp och delas sedan upp i olika rum som du kan namnge. Tidigare skapades en karta vid varje städpass, men nu lagras kartorna istället permanent och med hjälp av denna Smart Map kan du även lägga till, flytta eller ta bort rumsindelningar manuellt.

Det medföljer även en fysisk batteridriven virtuell avgränsare även om den i detta fallet känns överflödig då det enkelt går att skapa fredade zoner i appen. En lösning som vi föredrar framför avgränsare som även flera konkurrenter börjar gå ifrån. Det går att lagra permanenta kartor för upp till tio olika våningsplan, vilket är väldigt användbart om du bor i ett flervåningshus. Du slipper skaffa flera robotar utan kan enkelt lyfta iväg din Roomba till övre plan när det är dags för storstädning i hela huset.

En robotdammsugare med best-in-class städning

Sugkraften är mycket bra och det mesta i robotens väg sugs upp effektivt. Sidoborsten har en relativt lång räckvidd vilket innebär att roboten, trots sin runda form, kommer åt riktigt bra även i hörn. Något som många robotdammsugare brukar ha lite svårt för och som gör att många av oss ändå tar fram den gamla hederliga manuella maskinen då och då. Vi gillar även valsarna, som här är tillverkade av gummi, med speciella flärpar som effektivt greppar tag i smutsen som sedan sugs upp i behållaren. Jämfört med traditionella nylonborstar upplever vi även att mindre hår och dylikt fastnar i just valsarna.

En robotdammsugare som är kompatibel med ditt smarta hem

Roomba i7 Plus är kompatibel med Amazon Alexa liksom med Google Horne, vilket är mest intressant för oss i Sverige. Du kan med andra ord enkelt och tidsenligt röststyra dammsuga- ren med fraser som ”börja dammsuga”, ”dammsug köket” eller ”docka dammsugaren” för att nämna några exempel. En cool extrafunktion om du vill gå all-in med det smarta uppkopplade hemmet, och något som än så länge inte är så vanligt i enklare modeller.

Slutsats och betyg för Irobot Roomba i7 Plus

Roomba i7 Plus är onekligen en av de häftigaste modellerna på marknaden just nu. En effektiv rengöring, en smidig och unik tömningsfunktion i kombinationen med ett riktigt avancerat navigationssystem säger det mesta. Addera smarta hemmet- integration via Google Homesamt en användarvänlig app och vips -du har ett vinnarkoncept! Priset är däremot allt annat än humant, det här är ingenting du spontanköper som en extra städassistent. Men om du har råd, och vill ha det bästa, då lär du inte blir besviken om du slår till på Irobots nya värstingmodell.

Roomba i7 Plus städar effektivt samtidigt som den är enkel att använda och erbjuder många smarta funktioner. Ett vinnande koncept även om priset nog kommer att avskräcka en del köpare.

Fakta

 • Produktnamn

  Irobot Roomba i7 Plus

 • Tillverkare

  Irobot

 • Pris

  14 000 kronor

 • Batteritid

  75 min

 • Laddningstid

  90 min

 • Dammbehållare

  0.4 liter

 • Kartläggning

  Kamera och IR

 • Kommunikation

  Wifi

 • Mått

  351 mm x 92 mm i höjd

Bra

 • Avancerat kartsystem
 • Effektiv rengöring
 • Självtömning

Dåligt

 • Priset

Rösta

1 poäng
Upvote Downvote

+ Det finns inga kommentarer

Lägg till din egna